• SKLEP
  • KURSY
  • O MNIE
  • ZABAWY
  • ROZWÓJ
    • CZYTANIE
    • MATEMATYKA
    • EMOCJE
    • KREATYWNOŚĆ
    • SENSORYKA
  • W PRZEDSZKOLU

Brak produktów w koszyku.

  • SKLEP
  • KURSY
  • O MNIE
  • ZABAWY
  • ROZWÓJ
    • CZYTANIE
    • MATEMATYKA
    • EMOCJE
    • KREATYWNOŚĆ
    • SENSORYKA
  • W PRZEDSZKOLU

Brak produktów w koszyku.

  • SKLEP
  • KURSY
  • O MNIE
  • ZABAWY
  • ROZWÓJ
    • CZYTANIE
    • MATEMATYKA
    • EMOCJE
    • KREATYWNOŚĆ
    • SENSORYKA
  • W PRZEDSZKOLU
  • SKLEP
  • KURSY
  • O MNIE
  • ZABAWY
  • ROZWÓJ
    • CZYTANIE
    • MATEMATYKA
    • EMOCJE
    • KREATYWNOŚĆ
    • SENSORYKA
  • W PRZEDSZKOLU
Blog
Home ROZWÓJ KREATYWNOŚĆ Pierniczki na choinkę – prosty przepis i szybkie wykonanie
8 grudnia 2016 by Pani Monia

Pierniczki na choinkę – prosty przepis i szybkie wykonanie

KREATYWNOŚĆSENSORYKAUROCZYSTOŚCI I DNI SPECJALNEZABAWY

W kwestiach kulinarnych, jak w wielu innych, cenię sobie dobry efekt i jeszcze lepszą zabawę, ale przy wypiekaniu blach kilku ciasteczek do dekorowania przez dzieci (wypiekam je w domu, w przedszkolu nie ma takich możliwości) potrzebowałam czegoś co robi się szybciutko, wychodzi takie jak powinno i nadaje się do zjedzenia. Zatem, przedstawiony poniżej przepis jest bardzo dalekim kuzynem prawdziwych pierników, których ciasto tygodnie leży w lodówce. To wersja szybciutka i choć bliżej jej do maślanych cynamonowych ciasteczek, na potrzeby bożanarodzeniowej fety powiem, że to pierniczki na choinkę – prosty przepis i szybkie wykonanie, daję słowo 🙂

Aby wykonać nasze ciasteczka potrzebujemy:

  • mąkę (2,5 – 3 szklanki)
  • masło (kostka, zimne – 200g)
  • śmietanę (kwaśna, zimna – 2 łyżki)
  • jajka (, tylko żółtka, M, zimne – 2 sztuki)
  • cukier puder (2/3 szklanki)
  • cynamon (zmielony – 4 łyżki)




Szybkie wykonanie

Wykonanie przebiega typowo, z tym że, będąc ze szkoły tych raczej pospiesznych i niecierpliwych, nie przesiewam mąki. Jak co mam, tak to dam 🙂 Internet głosi, że ważne jest aby śmietana, jajka i masło były zimne. Akurat trzymam je w lodówce, jak zapewne większość, więc były. Nie wiem jaki efekt osiągnąć można dodając składniki w temperaturze pokojowej.

  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę (ja na początek dałam 2,5 szklanki, pół zostawiłam w razie gdyby ciasto okazało się zbyt lepkie). Ja wysypałam na tackę. Nie znoszę myć stolnicy 🙂
  2. Dodajemy posiekane masło i siekamy razem do momentu połączenia się składników w grudki.
  3. W masie formujemy dołek, zamieszczamy w nim żółtka (jajka odparzone, umyte, białka zostawić do lukru), śmietanę i dodajemy cukier puder oraz cynamon.
  4. Zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy mąkę (gdy ciasto jest zbyt lepkie) lub śmietanę (gdy zaczyna się kruszyć.
  5. Odstawiamy do lodówki i zapominamy o nim na godzinkę lub pół.
  6. Wałkujemy, wycinamy kształty (najlepiej duże, choć ja miałam tylko małe akurat), ewentualnie robimy dziurki i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10 min.
  7. Wyjmujemy, studzimy, kilka próbujemy 😉
  8. Dekorujemy, ku ucieszy wszystkich przedszkolaków 🙂

Pierniczki na choinkę – oto i one:

pierniczki na choinkę https://panimonia.pl

Lukier – który najlepszy do zabawy?

Sekretem dobrej zabawy jest lukier. Wiem o nim 3 rzeczy:

  • aby był bardziej zwarty i zachował piękny biały kolor trzeba zamiast z wodą, rozmieszać cukier puder z białkiem jajka;
  • aby błyszczał, trzeba dodać odrobinę żelatyny;
  • aby zastygał błyskawicznie i tworzył cienką skorupkę (jak na pączku) łączymy po prostu wodę z cukrem pudrem.

Tutaj widać różnicę między lukrem na wodzie i na białku:

pierniczki na choinkę 2 - https://panimonia.pl

Bawiąc się z dziećmi najprzyjemniej pracuje się tym z białka i cukru pudru. Oczywiście można go barwić na każdy kolor spożywczym barwnikiem, co i ja uczyniłam.

 




Potrzebujemy więc:

  • cukier puder;
  • białko jajka (jajko wcześniej umyte, odparzone);
  • barwniki spożywcze.

Składki mieszamy w kilku osobnych pojemniczkach, ja używam kieliszków. Taki rozmiar wystarcza. Białka dajemy odrobinę, generalnie obserwując lukier – każdy wie, że nie może być ani za rzadki, ani za gęsty. Gdy wysycha – dodajemy kilka kropel ciepłej wody i działa znów i zdobi nasze pierniczki 🙂

Oto przygotowania i efekty:

pierniczki na choinkę 3 - https://panimonia.pl

pierniczki na choinkę 4 - https://panimonia.pl

pierniczki na choinkę 5 - https://panimonia.pl

pierniczki na choinkę 6 - https://panimonia.pl

pierniczki na choinkę 7 - https://panimonia.pl

pierniczki na choinkę 8 - https://panimonia.pl

pierniczki na choinkę 9 - https://panimonia.pl




Pierniczki na choinkę, do zjedzenia lub po prostu bawienia:)

Na grudzień polecam też inne moje materiały:

  • Bożonarodzeniową szopkę – do pobrania
  • Zimową planszę do druku
  • Niebieską, lodową ciastolinę domowej roboty
  • Kalendarz zimowej pogody.

Bye! 🙂

 

Facebook Comments
facebookShare on Facebook
TwitterTweet
FollowFollow us
boże narodzenie przedszkole integracyjne boże narodzenie przepis na ciasteczka boże narodzenie w przedszkolu 3latki boże narodzenie w przedszkolu 4latki boże narodzenie w przedszkolu 5latki boże narodzenie zabawy z dzieckiem o specjalnych potrzebach edukacyjnych ciasteczka na choinkę przepis na lukier ciasteczka na choinkę szybki i prosty przepis prosty przepis na ciasteczka na choinkę zabawy sensoryczne na boże narodzenie
Pani Monia
Monika Sobkowiak - jestem nauczycielką, neurologopedą, autorką gier i książek dla dzieci, rodziców i nauczycieli. Od lat pracuję z dziećmi i dzielę się wiedzą oraz doświadczeniem z rodzicami i nauczycielami. A dziś – mam przyjemność gościć tutaj Ciebie!
Szopka bożonarodzeniowa - elementy do drukuSzopka bożonarodzeniowa - elementy do druku29 listopada 2016
Bezcelowe kursy i szkolenia dla nauczycieli - uczenie na niby10 grudnia 2016Bezcelowe kursy i szkolenia dla nauczycieli - uczenie na niby

Powiązane wpisy

ZABAWY
10 stycznia 2019 by Pani Monia

Dobre zabawki dla przedszkolaka – poznaj je!

Czytaj więcej
CZYTANIEGRUPA PRZEDSZKOLNAZABAWY
14 października 2016 by Pani Monia

Puzzle do nauki czytania – 16 wzorów do bezpłatnego pobrania

Czytaj więcej

Comments (05)

  1. Pingback: Spotkanie przy wigilijnym stole - świąteczne zwyczaje - Przedszkouczek.pl
  2. Pingback: Boże Narodzenie - obrazki, ćwiczenia, kolorowanki, szablony - Pani Monia
  3. Asia
    9 grudnia 2016

    A mi jak zawsze w takich przepisach brakuje szczegółowych informacji typu: jaka mąka? Jaka śmietana? Do pieczenia mam dwie lewe ręce i naprawdę nie wiem czy mąka poznańska to to samo co mąka pszenna, to samo co wrocławska i to samo czy tortowa… 🙂

    Reply
    • Pani Monia
      9 grudnia 2016

      Ja podobnie! Uznaję wolną amerykankę i używam tej, którą akurat mam. Użyłam pszennej, a śmietany 18% 🙂

      Reply
  4. Rox
    8 grudnia 2016

    Jeśli chodzi o składniki, to masło w temperaturze pokojowej spowoduje, że ciasteczka będą bardziej zwarte, niektórzy mówią, że twarde, ale ja się nie zgodzę, są i tak dobre 😉 Bardziej chodzi o to, żeby w produktach nie było różnicy temperatur, bo ciasto się zwarzy. Kiedyś w to nie wierzyłam, ale naprawdę jedno żółtko w temperaturze pokojowej dorzucone do ciasta z zimną śmietaną, masłem itp., może spowodować taki dramat, że chce się płakać (nie zawsze, ale ryzyko jest). Szczególnie, kiedy robi się na raz ciasto na 350 pierniczków i nijak nie da się go uratować 😉

    Reply

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PANI MONIA

Monika Sobkowiak – nauczycielka, neurologopeda, autorka. Przyjaciółka dzieci, rodziców i nauczycieli. Sercem, umysłem i piórem oddana edukacji.

PRZECZYTAJ

Jak wspierać rozwój przedszkolaka?

Szukaj
logo

Trafiłaś właśnie na blog nauczycielki przedszkola i neurologopedy. Bardzo mi miło! Jeśli jesteś rodzicem lub nauczycielem, wierzę, że to miejsce jest właśnie dla Ciebie!

Instagram Facebook-f Pinterest-p
Regulamin

KONTAKT

blogpanimonia@gmail.com

Copyright © 2021. All Rights Reserved