Myślę, że nie tylko ja właśnie zaczynam głowić się nad tym jak powinno albo jak mogłoby wyglądać sprawozdanie z pracy zdalnej dla nauczycieli. Co w nim wpisać? Jakie działania mogłyby się tam pojawić? Proste, a jednak nie dla wszystkich tworzenie dokumentacji jest łatwe i przyjemne. Aby pomóc tym, którym zabrakło dokumentacyjnej weny, przygotowałam arkusz i propozycje treści, które mogłyby się w nim znaleźć.

Sprawozdanie z pracy zdalnej – a po co to komu?

Wcale się nie cieszę, że w pedagogicznej rzeczywistości zjawił się nowy dokument. To jest bardziej niż pewne, że dokumentacji w naszej pracy nie brak. Niemniej, ta wydaje się być konieczna. Otrzymujemy wynagrodzenie za naszą pracę, choć została ona całościowo ukryta w czterech ścianach naszego mieszkania. To rodzi potrzebę udokumentowania naszych działań i stanowi podstawę do wypłaty wynagrodzenia.

Praca zdalna w szkole

Nie za wiele wiem o systemach e-dokumentacji funkcjonującej w szkole. Znam ze słyszenia Librusa i wiem, że jego serwery padły, czego szalenie współczuję, szczególnie tym, który musieli je reanimować. Myślę, że to, co zostało uwzględnione w arkuszu, będzie przydatne nie tylko nauczycielom przedszkola, ale także nauczycielom szkolnym. Na swój sposób – robimy to samo, zmienia się jedynie treść i zakres zagadnień.

sprawozdanie z pracy zdalnej

Praca zdalna w przedszkolu

Wiem, że to trochę absurdalne chwilami. Nie każdy z nas ma gotowość nagrywać filmiki, w których jest głównym aktorem. Sama należę do tych osób, które robią to z dużym trudem. Także jestem pełna zrozumienia dla tych, którzy na wieść o nauczaniu zdalnym nie ubrali swojej ulubionej bluzki i nie wystartowali z zabawami w formie filmików. Równocześnie, jestem pełna podziwu dla tych, którzy to zrobili! Nauczyciele to fenomenalnie utalentowana grupa zawodowa – jestem dumna patrząc na internetowy pedagogiczny boom!

Sprawozdanie z pracy zdalnej – co tam wpisać?

Powiem coś oczywistego – piszmy prawdę! Na dole znajdziecie konkretne przykłady, plik i film, który pokaże Wam jak z niego najlepiej skorzystać.

Choć podejmowane przez nas działania czasem różnią się od naszych codziennych obowiązków – są niezbędne. By prowadzić edukację zdalnie trzeba było poświęcić czas na to, aby zdobyć wiedzę z wielu zakresów.

Dużo pytań i niewiadomych.

W kontekście wielkiego RODO-stracha – nagle musimy wysyłać maile do rodziców. Bez ich zgody na piśmie?

Musimy przeprowadzić diagnozę gotowości szkolnej dzieciom, które widzieliśmy niemalże miesiąc temu? No, musimy. Na ten moment tak.

I jak nagrać filmik? Jak przesłać duży plik? I co to znaczy, że pliki są w chmurze?

To, co dla jednych oczywiste, dla innych było zupełnie nowe i wymagało czasu, by się tego nauczyć.

Podzieliłam działania na pięć grup. Czy tak powinno to wyglądać? Nie wiem. Wytyczne nie są jasne. Intuicja podpowiada mi, że tak będzie naprawdę w porządku.

Sprawozdanie z pracy zdalnej – filmik instruktażowy i plik

Tak to przygotowałam 🙂

KLIKNIJ PLAY – TO JEST FILMIK 🙂

Plik: sprawozdanie z pracy zdalnej

Działania podjęte w celu organizacji pracy zdalnej

To nowy rodzaj działań, jednakże, one naprawdę pochłaniają wiele czasu i są niezbędne.

• analiza zaleceń Ministerstwa Edukacji Narodowej
  • poszukiwanie informacji na stronie MEN na temat edukacji zdalnej
  • konsultacje telefoniczne z drugim wychowawcą
  • konsultacje telefoniczne ze specjalistami
  • ustalenie formy kontaktu z rodzicem
  • konsultacje z drugim wychowawcą w celu planowania pracy zdalnej
  • tworzenie bazy materiałów przydatnych w pracy zdalnej
  • stworzenie zakładki na stronie przedszkola dotyczącej edukacji zdalnej
  • stworzenie przestrzeni w sieci, w której umieszczane będą nagrania audio, filmy, linki, odnośniki do stron internetowych

Bezpośrednie działania edukacyjne

Czyli wszystko to, co robimy w celu bezpośredniego przekazania dzieciom.

• tworzenie prezentacji multimedialne – temat: Wiosna
  • przygotowanie nagrań audio zawierających czytane dzieciom bajki
  • udostępnienie autorskich filmów zawierających zabawy naśladowcze/piosenki/zajęcia
  • “Zrób to co ja”, “Rytmy”, itp.
  • przygotowanie materiałów do samodzielnego wykonania do druku zawierających,
  • np. zadania doskonalące małą motorykę i umiejętność przeliczania w zakresie 5
  • udostępnienie materiałów do samodzielnej zabawy zawierających: propozycje prac plastycznych, odnośniki do piosenek, odnośniki do materiałów edukacyjnych (temat: Wielkanoc)
  • przekazywanie materiałów udostępnianych przez nauczycieli specjalistów
  • przygotowanie dodatkowych materiałów dla dzieci budujących pozytywną atmosferę i utrwalającą więź z przedszkolem (kolaż zdjęć, nagrania z życzeniami świątecznymi)
  • bezpośredni kontakt z dziećmi poprzez Skype
  • tworzenie spersonalizowanych nagrań dla dzieci
  • organizacja wewnątrzprzedszkolnych akcji zachęcających do
  • np. dzielenia się wytworami dzieci w formie zdjęć,
  • przesyłania nagrań audio zawierających ulubione bajki przedszkolaków, itp.
  • organizacja konkursu na wielkanocną dekorację

Samodoskonalenie

Całe szczęście, że są szkolenia online! I chwała webinarom!

• poszukiwanie wartościowych szkoleń online
  • udział w szkoleniu online, temat:
  • np. Rozwój psychofizyczny dziecka w wieku przedszkolnym
  • udział w warsztatach online, temat: Temat
  • udział w webinarze, temat: Temat
  • poszukiwanie wartościowych szkoleń online
  • nauka korzystania z programów i aplikacji przydatnych w prowadzeniu edukacji zdalnej Audacity, Movie Maker, Genially

Tworzenie dokumentacji

• przygotowanie sprawozdnia z pracy zdalnej
  • przygotowanie sprawozdania częściowego z przebiegu stażu
  • kontrola dokumentacji nauczycieli stażystów, wobec których pełniona jest rola opiekuna stażu
  • cząstkowe sprawozdania z realizowanych programów i projektów
  • przygotowanie diagnozy gotowości szkolnej w oparciu o analizę wytworów dziecka, analizę działań podejmowanych w bieżącym roku szkolnym

…i inne działania.

Tutaj może pojawić się tworzenie dekoracji, pisanie programów, projektów, innowacji.

Nie będę z pewnością siebie bronić słuszności takiego porządku w sprawozdaniu. Chętnie poznam Wasze zdanie na ten temat 🙂

Czy ten wpis był dla Ciebie pomocy? Wesprzyj stronę Pani Monia!

Ogromnie cieszę się, że godziny mojej pracy zaowocowały Twoją obecnością tutaj. Pani Monia to przestrzeń, która od lat działa bezpłatnie i chcę, by taką pozostała. To lata studiów na czterech kierunkach, lata pracy z dziećmi, nieprzespane noce z laptopem na kolanach i gigabajty materiałów pobieranych każdego dnia przez użytkowników. Ogromny kawałek serca włożony w to, by tworzyć to miejsce w sieci.

Twoje wsparcie to nieoceniona pomoc i możliwość dla mnie, by wciąż móc dzielić z Tobą swoją pedagogiczną pasją.

Facebook Comments